Fullversjon
Foto: NTB SCANPIX
Foto: NTB SCANPIX
ØVELSESKJØRE? Har du få muligheter til å øvelseskjøre med manuelt gir, kan det være et alternativ å kjøre opp med automat.

Du kan ta førerkort for automatgir


Neste sak >>

27. Jan 2016 kl 11:35
Flere og flere tar nå førerkort for bil med automatgir, men lønner det seg?

Det er klart, automatgir er å finne på de aller fleste nye biler og oftere enn noen gang velges nettopp disse modellene også.

Det som derimot kan by på utfordringer, er når du plutselig blir avhengig av andres biler eller skal leie, for eksempel flyttebil.

LES OGSÅ: Har førerkortet ditt gått ut på dato?

Førerkort kun for automatgir
.


- Om du nå er på vei til å kjøre opp lønner det seg å velge en manuell bil, forteller kjørelærer Morten Andersen ved Hamar trafikkskole.

Han forteller at det gjerne er de som sliter litt med å holde fokus samtidig som en skal skifte gir, svinge og følge med på trafikken, som velger det alternative førerkortet.


JENTER VELGER AUTOMAT: Andresen opplever at det foreløpig er flest jenter som velger å kjøre opp for førerkort med begrensninger til automatgir.

- Det er veldig opp og ned og avhengig av hva slags forutsetninger eleven har som avgjør om eleven velger førerkortet med begrensninger.

- Eleven kan ha vanskeligheter med å få øvelseskjørt på fritiden, og slik ikke ha de samme forutsetningene som andre. Vi ser en tendens til at flere velger å ta denne typen førerkort, sier Andersen.

LES OGSÅ: Vet du dette om internasjonalt førerkort?

Hver tredje bil har automatgir
Per 30. September 2015 var det i Norge registrert 760.000 personbiler med automatgir, mot 1.405.000 personbiler med manuelt gir. 431.000 personbiler har ikke oppgitt informasjonen i OFVs register.

LES OGSÅ: Du fikk med deg de nye førerkortreglene?

I Norge er det i dag cirka 2.717.000 førerkortinnehavere, hvorav cirka 14.700 av disse har kode 78 som indikerer at vedkommende må bruke automatbiler, viser tall fra Statens vegvesen.

Men hva om du ombestemmer deg?
- Om du først har førerkort på automat holder det med ny praktisk prøve for bil med manuelt gir, presiserer Andresen.

Det er med andre ord ikke krise, men det er kanskje greit å komme seg igjennom først som sist?

LES OGSÅ: Her er de nasjonale ID-kortene
Les mer om: førerkort, automatgir, manuellgir, manueltgir, førerkort klasse b

Les mer om: førerkort, automatgir, manuellgir


Neste sak >>

Annonseinformasjon   Feilmeldingen   Kontakt