Fullversjon
Foto: Fred Magne Skillebæk
Foto: Fred Magne Skillebæk
VERDENS STØRSTE: Ingen over, ingen ved siden. Ved månedskiftet agust/september åpner det som blir verdens største ladestasjon for elbiler - foreløpig.

Her kommer verdens største hurtigladestasjon


Neste sak >>

02. Aug 2016 kl 14:14
De som allerede kjører elbil forteller oss stadig at det ikke er noe som helst problem å få ladet, men iblant kan det være køer på ladestasjonen som trekker hurtiglading ut i timer.

Dette blir neppe et stort problem langs E6 nord for Oslo, når verdens største hurtigladestasjon åpner senere i august. Tesla ruller nemlig ut hele 20 superladere i nordgående retning på Nebbenes i Eidsvoll, melder Eidsvoll Ullensaker Blad.

- Planene har utviklet seg siden i fjor. Vi ønsket å være med på dette, blant annet fordi det gir oss en mulighet til å få økte besøkstall, forteller Morten Østnor, daglig leder for Nebbenes nordgående til eub.no.

- Vi håper anlegget blir satt i drift fra tredje eller fjerde uka i august.


50.000 watt: Hver pistol kan levere 50 kW, og påvirkes ikke av om det er flere biler tilstede.
Verdens største til nå
Det er allerede 26 Tesla superladestasjoner i Norge, så stasjonen på Nebbenes blir den 27. i rekken. I tillegg vil den få fire hurtigladestasjoner som støtter ladesystemene CHAdeMO og Combo.

- Dette blir verdens største hurtigladestasjon for elbiler, forteller generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening til avisen.


POSITIVT: Christina Bu i Norsk Elbilforening jubler her for 50.000 elbiler i Norge. Hun jubler også for hver eneste ladestasjon som kommer!

- Jeg vet at det planlegges en som er like stor, men det er i USA. Det kommer også fire AC-uttak med 22 kW, noe som kan beskrives som semihurtig lading, opplyser Bu.

Uansett blir det det en aller største i Europa.

Foruten de 20 dedikerte Tesla-laderne, og de fire 22kW-laderne, settes det også opp seks 50 kW-
pistoler.


Ladere plasseres på viktige punkter
Norge er allerede en av verdens største elbilnasjoner, kun Kina, USA og Nederland har solgt flere elbiler de siste årene.

- Vi bygger ut superladenettverket vårt for å muliggjøre langdistansereiser, og ladestasjonene blir plassert på viktige punkter mellom storbyer og reisemål i Norge, forteller kommunikasjonssjef Even Sandvold Roland i Tesla Norge.

Når det kommer til superladeren er den mye mer effektiv enn hjemmeladeren. Lader du bilen hjemme på 11 kW får du cirka 1/10 av hva du vil få på superladeren på samme tid. Da er det greit å vite at de fleste knapt har mulighet for å lade med mer enn 2,3 kW (på en 10 Ampére kurs) eller 3,6 kW (16 Ampére kurs).

Tesla kommenterer ikke videre planer, men Musk uttalte under lanseringen av Model 3 at Tesla på verdensbasis har som mål å doble antallet superladere, fra 3.600 til 7.200 innen utgangen av 2017.

- I tillegg skal vi øke antall destinasjonsladere, som er på hoteller, kjøpesentere også videre, fra 3.689 til 15.000 i samme periode, sa Musk da.

Du finner mer informasjon under hvert bilde i karusellen:


Forrige Neste
1 av 6

Klikk for neste
22 kilowatt: I tillegg til 50kW-laderne i bua, vil det også stå fire pistoler med 22kW tilgjengelig.   Foto: FRED MAGNE SKILLEBÆK
LES OGSÅ: Duellen mellom Mercedes B Electric Drive mot Volkswagen e-Golf
LES OGSÅ: Tesla P85D møter BMW X6 M på banen!
LES OGSÅ: Slik fungerer den automatiske ladestasjonen
Neste sak >>

Annonseinformasjon   Feilmeldingen   Kontakt